FLUTTER NEDİR? FLUTTER HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Flutter, Google tarafından geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz bir framework, yani yazılım iskeletedir. Frameworklerde yazılımın standart özellikleri hazır olarak gelir. Bununla beraber programcı standart fonksiyonların üzerine ek kodlar yazarak platformu güncelleyebilir.
Flutter de bu şekilde üstüne ekleme yapılabilecek bir yazılım iskeletidir. Flutter ile çeşitli ekranlar ve platformlar için (mobil, masaüstü veya web gibi) geliştireceğiniz uygulamaların kullanıcı arayüzünü (UI) geliştirebilirsiniz. Flutter ile tek bir code base üzerine mobil veya web uygulamaları geliştirebilirsiniz.
Flutterı Android, iOS, Windows veya Mac gibi pek çok farklı platformda kullanmanız mümkündür. Bu, Flutterın çapraz bir platform olmasından kaynaklanır. Böylelikle Flutter ile bugün kullanılan pek çok platforma uyumlu uygulamalar geliştirmeniz mümkün olmaktadır.
Flutter Hangi Parçalardan Meydana Gelir?
Flutterın iki adet temel parçası vardır. Bunlar şu şekildedir;
- Framework (Yazılım iskeleti): Yukarıda kısaca bahsettiğimiz framework, yani yazılım iskeleti içinde önceden hazırlanmış kütüphaneleri barındıran bir yapıdır. Uygulamayı geliştiren kişi framework üstünde bazı eklemeler yaparak bu iskeleti özelleştirebilir ve ortaya kendine özgü bir uygulama çıkartabilir.
Framework kullanarak bir uygulama geliştirmek çok daha hızlı bir yoldur. Ayrıca bugün pek çok framework açık kaynaklı ve ücretsiz olduğundan bu iskeletlere erişmek de daha kolaydır.
- SDK (Yazılım Geliştirme Kiti): SDK, bir uygulama için modül oluştururken ihtiyaç duyabileceğiniz örnek kod, araç, kütüphane, API gibi şeyleri içerir. Yazılım geliştirme kitlerinden projenize uygun olanını indirerek kullanabilirsiniz. Android ve iOS gibi farklı platformlar için farklı SDK’lar bulunmaktadır.
Flutter Kullanmak İçin Hangi Programlama Dilini Bilmeliyim?
Flutter, Ekim 2011’de piyasaya sürülen Dart isimli bir programlama dilini kullanır. Flutter gibi Google tarafından geliştirilmiş, daha sonra ECMA tarafından standartlaştırılmıştır. Google tarafından JavaScripte bir alternatif olması açısından geliştiren Dart, özellikle kullanıcı arayüzü optimizasyonu için kolaylıklar sunuyor. Dart’ın bir diğer özelliği de tüm platformlar için hızlı bir programa dili olması. Dart’ı JavaScripte veya çalışılan sistemdeki özgün dile çevirmek mümkündür.
Flutter’ın Avantajları Nelerdir? Neden Flutter Öğrenmeliyim?
Flutter kullanmak hem size yardımcı olacak, hem de geliştirdiğiniz uygulamayı daha kullanılabilir yapacaktır. Flutterın öğrenmeniz için sizi motive edebilecek bazı avantajları şu şekildedir:
- Aynı arayüz ve marka kimliğini pek çok platformda aynı şekilde kullanabilirsiniz. Böylece marka kimliğiniz daha akılda kalıcı olacak ve markanızı tanınırlığı/bilinirliği artacaktır.
- Flutter ile uygulamanızı daha hızlı bir şekilde inşa edebilirsiniz. Bununla beraber, inşa ettiğiniz uygulama üzerinde bazı değişiklikler yapmanız gerekirse bunları da daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. ‘Hot reload’ özelliği, uygulamanız üzerinde yaptığınız değişikliklerin hızlıca görüntülenebilir hale gelmesini sağlar. Böylelikle üretkenliğiniz artmış olur.
- Flutter sayesinde sadece mobil platformlar için değil, masaüstleri için de uygulamalar geliştirebilirsiniz.
- Flutter kullanarak kullanıcı arayüzünüzü tamamen kişiselleştirebilir ve bunu uygulamanın kullanıldığı tüm platformlar için istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
- Flutter kullanırken diğer kod düzenleyicilerden de yardım alabilirsiniz. Android Studio ve VS Code, Flutter kullanıcılarının uygulamalarını geliştirirken yardım alabilecekleri yazılımlardandır.
- Flutterda pek çok widget yer alır, bunları istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.
Flutterın En Önemli Özellikleri Nelerdir?
Flutterın oldukça önemli üç adet özelliği bulunuyor. Bu üç özelliğin bilinmesi, Flutterın genel olarak anlaşılmasına ve Flutterın mantığının anlaşılmasına yardımcı olacaktır.
- Hızlı Geliştirme Süreci: Flutterda oldukça geniş bir yelpaze üzerinde, yüksek oranda kişiselleştirebilir, kolay kullanıma sahip widgetlar yani araçlar bulunmaktadır. Widgetlar ile sadece dakikalar içinde iyi bir kullanıcı arayüzü geliştirebilirsiniz.
- Mesajınızı İletmenize Yardım Eden, Esnek Bir Arayüz Oluşturma İmkanı: Flutterın en büyük özelliklerinden birisi de kişiselleştirme konusunu önemsemesidir. Böylelikle markanızın iletmek istediği mesajı uygulamanızın görünüşü ile iletebilir ve markanızın kimliğini, imajını bu şekilde tüketicinin gözünde güçlendirebilirsiniz. Bu durum, Flutterı pazarlama iletişimi alanında da öne çıkarmaktadır.
- Native Performans: Bir yazılımın native olması, bu yazılımın önemli bileşenlerinin kendi dilinde bulunması demektir. Bu durum Flutterın daha hızlı kullanılabilmesine ve daha sorunsuz bir geliştirme süreci sunmasını sağlamaktır.
Widget Nedir ve Neden Kullanılır?
Android Studio ve VS Code gibi yazılımlarda component ismi verilen çeşitli yapılar kullanılır. Daha önce bu tür yazılımları kullanarak uygulama geliştirmiş kişiler component kavramına büyük ihtimalle aşinadırlar.
Component yapıları önceden geliştirilmiş, uygulama geliştirme aşamasında kullanmaya hazır şekilde bulunan yapılardır. Componentleri kullanarak kod yazmaya gerek duymadan çeşitli özellikleri geliştirdiğiniz uygulamaya ekleyebilirsiniz. Bu yapılar sürükle-bırak yöntemiyle çalışır ve uygulama geliştirme aşamasını oldukça kısaltırlar.
Peki component ve widget arasındaki bağ nedir? Flutter yazılımında kullanılan widgetlar, genel anlamıyla componentlerin yaptığı işi yapan yapılardır. Flutter platformunda widgetler çok büyük bir yer kaplar, yapacağınız pek çok işlemi widgetlar ile kısa sürede halletmeniz mümkündür. Zaten widget kelimesinin Türkçe karşılığı da ‘araç’ şeklindedir.
Flutterın kendi yaptığı açıklamaya göre, Flutterın geliştirilmesinde asıl fikir kullanıcı arayüzü tasarımını widgetlar üzerinden yapabilme imkanının sunulmasıdır.
Hangi Firmalar Flutter Kullanıyor?
Günümüzde Flutter kullanan firmaların sayısı gittikçe artmaktadır. Flutter kullanan ve dünyaca ünlü bazı firmalar ise şunlardır:
- eBay
- BMW
- Groupon
- Alibaba
- Philips Hue
- Tencent
Flutterda Yer Alan Modlar Nelerdir?
Flutterda üç farklı inşa modu bulunmaktadır. Bu modlar Debug (hata ayıklama), Release ve Profile şeklindedir.
- Debug (hata ayıklama) modu, uygulamada yer alan hataları fiziksel ortamda, emülatör veya simülatörler aracılığıyla ayıklamak için kullanılır.
- Release mod uygulamanızı etkinleştirmek için kullanmanız gereken moddur. Uygulama hızlı başlama ve boyut gibi konularda optimize edilir.
- Profile modunda uygulamanın performansı analiz edilir ve uygulama performansı açısından takip edilir.
Flutterın Bilmeniz Gereken Bazı Özellikleri
Flutter kullanmaya başlamadan önce Flutter hakkında bilmeniz gereken bir takım özellikler bulunuyor.
- Flutter Native nedir?: Flutter Native, farklı platformlar için uygulama geliştirmeye yarayan, görece yeni sayılabilecek bir iskelet yazılımıdır. React Native yerine kullanabilmeniz mümkündür.
- Hot Reload Özelliği: Hot Reload, uygulamanızı geliştirirken yapacağınız değişimlerin hızlıca hayata geçmesini sağlar. Bu durumdeğişimin kaynak kodunun Dart Virtual Machine’e eklenmesi ile gerçekleşir. Değişim eklendikten sonra Flutter widget menüsünü değiştirir, böylece yaptığınız düzenlemeleri hemen görebilirsiniz.
- Tree Shaking Özelliği: Geliştirme sürecinde kullanılmayan modülü kaldırmak için kullanılan bir özelliktir.
- Spacer Widget: Spacer widget ayarlanabilir boş bir alan yaratmak için kullanılır.
- Flutterda context ne anlama gelir?: Bir widgetin nerede bulunduğuna dair referans olarak özetlenebilir.
- Pubspec.yaml paketi nedir?: Bu paket projenizin ismi, versiyonu, tanımı, ana sayfası gibi bilgilerini içerebilir. Genel olarak projenizin bağlı olduğu bilgileri barındırır.
- HTTP paketi ne için kullanılır?: Flutterda HTTP paketi, verileri internetten daha basit bir şekilde almak için kullanılır. Bu paketi pubspec.yaml paketine ekleyerek de kullanabilirsiniz.
Flutter Kullanmak İçin Sahip Olmanız Gereken Sistem Özellikleri Nelerdir?
- Windows İçin Flutter Kurulum Gereksinimleri
Flutterı kurmak ve çalıştırmak için yazılımı kuracağınız sistemin aşağıdaki minimum gereklilikleri karşılaması gerekmektedir:
İşletim sistemi: Windows 7 SPI, 64bit
Disk Alanı: 1.32 GB boş alan
Diğer araçlar: Windows PowerShell 5.0 ve Git for Windows sisteminizde yüklü bulunmalıdır.
Flutterı Android Studio ile beraber kullanmak için şu adımları izleyin:
- Android Studio kurulumunu gerçekleştirin
- Android Studio içinde açılacak pencereden Flutterı bulun ve kurun
- Android Stuido’yu yeniden başlatın
- Yeni Flutter projesi açın ve Flutter Application’ı seçin.
- SDK yolunu belirleyin
- Android Emulatör programının kurulması gerekmektedir. Android Stuido’da Tools kısmından AVD Manager’ı seçin. Buradan yeni bir cihaz oluşturup emülatörü kurabilirsiniz. Emülatörü başlatmak için kurulan emülatörü seçin ve Actions kısmına geldikten sonra burada Launch butonuna basın.
- Linux İçin Flutter Kurulum Gereksinimleri
Linux için sistem gereklilikleri şu şekildedir:
İşletim sistemi: 64bit Linux
Disk alanı: 600 MB boş alan
Diğer araçlar: Kütüphaneler ve curls, mkdir, git, bash, which, zip, xz-utils gibi araçlar
Flutter Hakkında Genel Bir Görüş
Sonuç olarak Flutter, uygulama geliştirme konusunda oldukça hızlı yöntemleri barındıran bir platformdur. Bununla beraber Flutter topluluğu gün geçtikçe büyümekte ve güçlenmekte olan bir topluluk olarak öne çıkmakta. Özellikle bu alanda henüz yeni olan kişiler için Flutterın kolay kullanımı ile büyük bir avantaj sağladığını söyleyebiliriz.
Flutter, modern dünyanın yenilikçi ve yaratıcı fikir ihtiyacını karşılayan bir yazılım olarak dikkatleri çekiyor. Klasik çizgiden uzaklaşarak daha ‘genç’ bir görünüme bürünün Flutter, dinamik dünyamızın hız ve değişikliğe olan açlığını ustaca, üstelik sıradanlığa yer vermeden doyurmayı başarıyor. Kişiselleştirme imkanının üst düzey olması, hazır widgetlar ile gelmesine rağmen geliştiriciye kendisini gösterme fırsatını sunuyor. Kullanım şekli ile bir uygulama geliştiricisinin isteyebileceği her şeye sahip olan Flutterın gelecekte çok daha büyük kitlelerce kullanılacağını söylemek yanlış olmayacaktır.
- 76
- 3111
0 Yorumlar