" Timsahlar Gerçekten Ağlar Mı? "

Timsahlar Gerçekten Ağlar Mı?

Timsah gözyaşları terimi,sahte veya samimiyetsiz üzüntüyü ifade eder. Bu terimin birkaç yüzyıl öncesine dayanan bir etimolojisi vardır. Dördüncü yüzyılın başlarında, timsah gözyaşları literatürde sahte üzüntü için bir metafor olarak anılırdı. Görünüşe göre masal; timsahın avını yerken üzgün olduğu için ağlaması, ancak bu üzüntü sahte olmasıyla alakalıydı.Timsah gözyaşları terimi, on beşinci yüzyıldan kalma bir kitabın belgelenmesiyle yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
BioScience’da yayınlanan bir makalede, araştırmacılar bir rezervde beslenen 7 timsahı esaret altında gözlemledi (4 Caimans ve 3 Amerikan timsahı). Bu 7 timsahtan beşinin gözlerinde; beslenirken veya beslendikten sonra kabarcıklanma ve nemlenme olduğu kanıtlandı. Araştırmacılar; bu gözyaşlarının, timsahın yemek yerken tıslaması ve öfkelenmesi nedeniyle oluştuğunu öne sürüyorlar. Ve bu tıslama; nazolakrimal* salgıları alma sürecinde, havayı sinüslerden gözün dışına itiyor.
Timsah gözyaşları tipik olarak Bell felcinin bir komplikasyonu olarak ortaya çıkar. Bell felci, yüz sinirinin hasar görmesine bağlı geçici bir yüz felcidir. Spesifik olarak, Bell felcinin ardından fasiyal sinir* yeniden oluşurken bunu yanlış yapar. Bu da çiğneme sırasında gözyaşlarına neden olur. Timsah gözyaşları, gözyaşı bezine verilen bir miktar botulinum toksini kullanılarak tedavi edilir.

Daha önce hiç bir timsahın ağlayışına tanıklık ettiniz mi?
Nazolakrimal kanal*: gözyaşı kanalı

Fasiyal sinir*: mimikleri kullanmada, konuşmada, çiğnemede, yutmada önemli fonksiyonu olan motor kasları yönetir.

0 Yorumlar

Yorum Yaz

Yorum Yapmak İçin Lütfen Üye Girişi Yapın.

Güncel Haberler

Sosyal Medya