Şimdiki Bilgisayarların Yerini Alacak Yeni Bir Cihaz Geliyor!

Şimdiki Bilgisayarların Yerini Alacak Yeni Bir Cihaz Geliyor!

Her ne kadar sınırlı olsalar da bugün kuantum bilgisayarlar var. Şimdi ise araştırmacılar ‘olasılıksal bilgisayar’ için donanım geliştirdiler. Bu bilgisayar orijinal kuantum bilgisayarlar ile bugün sahip olduğumuz standart PC’ler ve Mac’ler arasındaki boşluğu kapatmaya yarayan bir cihaz.

Olasılıksal bir bilgisayarın sahip olduğu numara, kuantum bilgisayar olmamasına rağmen öyle davranarak kuantum problemlerini çözebilmesidir. Cihaz bu işlemleri, araştırmanın arkasındaki ekibin “poorman’squbit” olarak tanımladığı bir p-bit kullanarak yapıyor. (qubit: kuantum bit)
Klasik hesaplama bitleri 1 veya 0 saklayabilse de, kuantum hesaplama yasaları sayesinde, kıdemler aynı anda olabilir. Bu da işlem gücünde büyük bir sıçrama anlamına gelir. Bu arada bir p-bit yalnızca 1 veya 0 olabilir, ancak bu iki durum arasında çok ama çok hızlı bir şekilde geçiş yapabilirler.

Ek bir bonus olarak, p-bitler oda sıcaklığında çalışırlar, oysaki qubitlerin düzgün çalışması için süper-soğuk şartlara ihtiyacı vardır. Buradan da anlaşılacağı üzere p-bitler normal bilgisayarlar gibi ortama kolay adapte olabilmektedir.

Manyetik yönelimler
Indiana’daki Purdue Üniversitesi’nden elektrik ve bilgisayar mühendisi SupriyoDatta, “p-bitlerin de çözebileceği qubitlerle çözülebilen problem alt kümeleri var. Bir p-bit’in “fakir birinin qubiti” olduğunu söyleyebiliriz.

Araştırmanın sonucu, günümüzün bazı bilgisayarlarında bilgi depolamak için kullanılan değiştirilmiş bir Manyetodirençli Random-Access Memory (MRAM) cihazı idi. Manyetik yönelimler, 1 veya 0’ları temsil eden direnç durumları oluşturmak için kullanılır. (Random Access: RAM- bilgilerin birbirinden bağımsız şekildede polanması ve çağrılabilmesini sağlayan elektronik ortam)

Bu özel yapım MRAM p-bit ünitelerinin sekizi, olasılıksal bir bilgisayar oluşturmak için bir denetleyici yongasıyla bir araya getirildi.
Araştırmacılar daha sonra sayıların daha küçük katlara bölündüğü tamsayılı çarpanlara ayırma problemlerini çözebildiler. Aslında bu genellikle kuantum bilgisayarların yapabileceği bir kuantum problemi olarak kabul edilir. Klasik bilgisayarlar bunu daha yavaş ve daha az verimli bir şekilde yapabilir.

Anlaşılacağı üzere bu bilgisayarlar quantum bilgisayarlar ve günümüz bilgisayarlar arasındaki ortak alanı temsil ediyor. Araştırmacılar p-bit cihazların çarpanlara ayırma gibi benzer problemlerin bu cihazlar sayesinde çözülebileceğine, günümüzdeki bilgisayarlardan daha az yer kaplayacağına ve daha az enerji harcayacağını iddia ediyor.

Ayrıca bu bilgisayarlar quantum bilgisayarlar hayatımıza girene kadar klasik bilgisayarlarınızın yerini alabilirler. Araştırmacılardan Kerem Camsari, “Yakın gelecekte, p-bitler bir makinenin bir insan gibi öğrenmesi için daha iyi yardımcı olabilir veya malların rotasının hangisinin daha iyi olabileceğini optimize edebilir” diyor.

0 Yorumlar

Yorum Yaz

Yorum Yapmak İçin Lütfen Üye Girişi Yapın.

Güncel Haberler

Sosyal Medya