Dart Dili Nedir ?
Dart Programlama Dili Hakkında ve Neden Seçtim
Konuya başlamadan önce söylemek istediğim bir kaç birşey var. Yazılıma ilk adım attığımda çok fazla dil olduğu için ne yapacağımı şaşırmıştım hepsinin ayrı avantajları ve dezavantajları var. Gerçekten köklü ve sağlam olan yazılım dilleri çok ağır ve karışıktır ve yeni başlayan biri için bi hayli ağır oluyor. Ben ilk yazılım öğrenmeye başladığımda tercihim java olmuştu hiç bilgim yoktu ve kursta konular ilerliyor öğrenmem gerekirken hiç birşeyi anlayamıyordum ve mantığını kavrayamıyordum. Sürekli birşeyler yazmak gerekiyor o nerden geldi bu nerden geldi neden buraya bu filan derken çok zorlandığımı anladım. Geçen zamanda da insan sıkıldığını hissediyor. Böyle olunca makaleler okudukça kafam diğer yazılım dillerine gidiyordu. Bir gün okuduğum bir yazıda tek kod tabanıyla android ve ios’a uygalama geliştiren sistem olduğunu duydum ve araştırmaya koyuldum. Zaten araştırınca native uygulama için React Native ve Flutter seçenekleri çıkıyor. Açıkcası React native öğrenmek çok fazla iyi her açıdan bu meslek adına. Ama bana javascript herzaman uzak gelmiştir. Bu kişisel birşey bu nedenle kendimi Dart Flutterde buldum . Ardından Udemy den kurs satın alarak başladım sıfırdan öğrenmeye başlarken herşey mantıklı gelmeye başladı başlangıç için gayet kolay ne neden anlayabiliyorsun yazılım adına dart ı öğrenemesende hemen yazılım mantığını öğreniyorsun. Zaman içersinde de birçok şeye kısa sürede hakim olabiliyorsun. Özetle Üniversite eğitimi ile yazılıma adım atmadıysan mobil uygulamaya ilgin varsa başlangıç olarak Dart dili bulunmaz fırsattır bence. Ozaman gelin Dart hakkında detaylara inelim ne nedir öğrenelim.
Dart, Google tarafından 2011’de geliştirilen açık kaynaklı, nesne yönelimli, genel amaçlı bir programlama dilidir. Dart, bir “C” tarzı sözdizimi kullanır ve isteğe bağlı olarak JavaScript’e dönüştürülür. Hem istemci tarafı hem de sunucu tarafı web geliştirme için kullanılır. Dart aynı zamanda Yerli ve Çapraz platform mobil geliştirme için kullanılıyor.
Peki Neden Dart?
Öğrenmesi kolay
Gerçek şu ki Dart’ı zaten biliyorsunuzdur, sadece farkında değilsiniz. Zaten C # veya Java gibi nesne yönelimli bir dil ile Dart’dan başka bir JavaScript deneyiminiz varsa öğrenmesi son derece kolay bir dildir. Web sitelerinde “Tur” bölümüne hızlı bir şekilde dolaşmanın yanı sıra, doğrudan içine atlamak ve hemen gelişmeye başlamak için hiçbir hazırlığa ihtiyacım yokttur.
Native Olarak Derlenmiş Bir Paylaşılan Kod Tabanı
Diğer frameworklerden farklı platformlarda bir kod tabanının bölümlerini paylaşmanıza izin verirken, Dart bunu tamamen yeni bir seviyeye taşıyor.
Öncelikle, hem Android hem de iOS’ta kullanılabilecek ve ayrıca her ikisine de yerel olarak derlenebilecek tek bir uygulama yazmanıza izin vererek, Flutter (Dart mobil uygulamalar framework), hızlı mobil uygulamalar için çok faydalı bir çerçeve olduğunu bana zaten kanıtladı. gelişme ve çoğu durumda bu, Xamarin gibi diğer çerçeveler yerine Dart kullanmayı düşünmem için yeterli olacaktır.
Bununla birlikte, Dart gerçekten kendi lehine bir ölçek verirken, farklı platformlar için sadece mobil uygulamalar arasında değil, web ve diğer dart uygulamaları için de kod paylaşımına izin vererek, UI olmayan veya platformun çoğunluğunu paylaşmama izin veriyor. AngularDart gibi diğer dart çerçevelerine sahip belirli bir kod.
Kuşkusuz, Flutter hala birkaç özellikten yoksundur (örneğin, NFC işlevselliği yoktur) ve yerel UI bileşenleri oluşturmanıza izin vermez, birçok kullanım durumu için bu önemli olmayacak ve itme yeteneğinizde büyük artışlara izin verir Tüm istemcilerde aynı anda yeni özellikler, özellikle kendim gibi küçük veya tek geliştirici ekipler için ve / veya alımı ve katılımını ölçmek için yeni özellikleri test edenler için geçerli bir oyun değiştirme özelliği.
Flutter by Google
En büyük avantajlarından biri de Flutter ile beraber çalışması ve arkasında ki büyük google varlığı.
Sonuç
Yukarıda belirtilen nedenlerden ötürü, diğerleri arasında, Dart’ı en kullanışlı dillerden biri olarak buluyorum ve neden bunu büyük olasılıkla tüm ön uç uygulamalarım için kullanacağım. Kullanımı kolay, neredeyse varolmayan bir öğrenme eğrisi vardı ve JS’yi Typescript’ten derlemek için çok daha iyi bir dil buldu. Herkesin bir sonraki açısal veya mobil projesine başlamadan önce bir göz atmasını öneririm ve çoğu insanın ne kadar üretken olabileceği konusunda hoş bir sürpriz olacağını düşünüyorum.
- 69
- 2378
0 Yorumlar