Bilime Göre, Ders çalışırken Dikkat Dağınıklığını Nasıl Önlersiniz?
Modern yaşam dikkat dağıtıcı şeylerle doludur. Ve onlardan bazıları çalışırken işimize odaklanmamızı olumsuz yönde etkileyebilir. Problem ise birçok insanın etrafta olup biten şeyler, onların ne kadar dikkatinin dağıldığını ciddiye almamaları oluşudur.
Genellikle okumaya,televizyondaki veya arkadaşlarla edilen konuşmalar arka plan konuşması eşlik eder. İnsanlar bir iş üzerinde odaklanmaya çalıştığında, genellikle yakınlarındaki insanların konuşmaları onları rahatsız ettiğini söylerler.
Fakat bu insanlar genellikle bu sesler tarafından dikkatlerinin nasıl dağılacağını tam olarak tahmin etmede iyi değillerdir. Ancak, laboratuvarda ölçüldüğünde, insanların çalışmalarını yürütebilmeleri, arka plandaki alakasız konuşmalar tarafından genellikle daha da kötüleşiyor.
Örneğin, son araştırmada katılımcıların göz hareketleri kaydedildi çünkü onlar metin okuyorlardı ve arka plandaki alakasız konuşmaları dinliyorlardı. Sonuçlar okumanın daha fazla efor gerektirdiğini gösterdi çünkü katılımcılar sıklıkla önceden okudukları kelimelere geri dönüp yeniden kontrol etmek zorunda kaldılar.
Bu dikkat dağınıklığı meydana geldi çünkü okuyucular okudukları şeyle alakasız olmasına rağmen, farkında olmadan arka plandaki alakasız konuşmaları dinledi ve bu süreç gelişti.
Müzik dinlemekse öğrencilerin seçtiği bir diğer dikkat dağıtıcı şeydir. Son bir ankette, üniversite öğrencilerinin %62’si ders çalışırken veya ödevlerini yaparken müzik dinlediğini belirtti. Fakat, tekrar, göz izlenimlerine bakıldığında, müzik dinlemenin de ayrıca alakasız konuşmaları dinlemek gibi okuma etkisini azalttığını öne sürdü.
Bu meydana gelebilir çünkü çoğu müzik içinde söz barındırıyor. Aslında bu konu üzerine yapılan çoğu çalışmaların özeti, müzik dinlemek de konuşmaları dinlemek kadar okuduğumuzu anlamamıza zarar verdiğini öne sürüyor.
Ancak, enstrümantal müzik dinlemek sözlü müzik kadar okumamızı olumsuz yönde etkilemiyor. Yani, eğer çalışırken müzik dinlemek istiyorsan, pop hit şarkılardan ziyade klasik parçalar dinlemen daha iyi olabilir.
ÇOKLU GÖREV PROBLEMİ
Boş bir oda bulup kulaklığını çıkartsan bile, akıllı telefonlar ve sosyal medya dikkat dağıtma konusunda büyük bir potansiyele sahiptir. Bir çalışmada üç saat boyunca ödev yapan öğrenciler, telefonlarını kullanmaları, internete ulaşabilmeleri ve müzik dinlemeleri gibi ortalama 35 adet dikkat dağıtıcı şeyle tutuldular.
Bu gibi çoklu görev aktiviteler genellikle düşük çalışma performansı gösterir. Örneğin bir çalışma, ders esnasında mesajlaşmalarına izin verilen öğrencilerin diğer telefon kullanmayan öğrencilere kıyasla daha düşük performans gösterdiğini buldu.
Diğer bir anket ise her gün çok fazla Facebook kullanmanın akademik hayatta dikkat dağınıklığını arttırdığını ortaya koydu.
Özetlemek gerekirse, bu sonuçlar, medya kullanımı çoklu görev sırasında performans düşüklüğüne neden olduğundan dolayı sınırlandırılmalıdır. Medya çoklu görevin olumsuz etkilerinden kaçınmak için internete bağlı olduğun sürede kısa bir “teknoloji molası” vermek bir stratejidir.
Fakat daha sonraki çalışma periyotlarında tamamen yasaklanmalıdır. Diğer bir seçenek ise çalışmadan önceki bir gün boyunca akıllı telefonların veya diğer cihazların kullanımından kaçınılmalıdır ya da çalıma alanından uzak bir yere konulmalıdır.
Kalabalık bir kafede, televizyon izlerken ya da internete bağlı bir telefon kullanırken işler düşündüğünüz gibi gitmeyebilir. Dış etkenleri azaltan bir çalışma sürecini planlayarak, konsantrenizi ve performansınızı arttırabilirsiniz.
- 44
- 1029
0 Yorumlar